ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI
Okulumuzda bu alanda elektrik tesisatı ve pano monitörlüğü dalı mevcuttur. Bölümümüzde tesisat atölyesi ve kumanda atölyesi olmak üzere iki atölye bulunmaktadır. Selahattin Eyyubi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde; anadolu meslek programı, anadolu teknik programı, endüstri meslek lisesi, teknik lise türleri bulunmaktadır.
Elektrik-elektronik sektörü firmaları, hizmetleriyle ülke ekonomisine maddi gelir ve istihdam açısından önemli katkılar sağlamaktadır. Elektrik-elektronik sanayiye, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir.
Elektrik-elektronik teknolojisi alanı programında:
1. Bobinaj
2. Büro makineleri teknik servisi
3. Elektrik tesisatları ve pano monitörlüğü
4. Elektrikli ev aletleri teknik servisi
5. Elektromekanik taşıyıcılar bakım onarım
6. Endüstriyel bakım onarım
7. Görüntü ve ses sistemleri
8. Güvenlik sistemleri
9. Haberleşme sistemleri
10. Yüksek gerilim sistemleri dalları yer almaktadır.
Elektrik sektörü, çağımız günlük yaşamının ve iş hayatının vazgeçilmez unsuru, uygarlık ve gelişmişlik göstergesi elektrik enerjisinin kullanılmaya ve ilk elektrik santrallerinde elektrik enerjisinin üretilmesiyle sektörel gelişimine başlamıştır. Üretilen bu enerjinin dağıtılarak fabrikalarda, konutlarda, şehirlerin aydınlatılmasında ve hareket enerjisi ihtiyacının karşılanması doğrultusunda kullanılmaya başlamasıyla geniş bir sanayi alanı meydana gelmiştir. Yarı iletkenlerin keşfi ve yarı iletkenli malzemelerin tüm sanayi kollarında kullanılmasıyla birlikte elektronik sektörü doğmuştur. Bütün sanayi alanları için vazgeçilmez bir öneme sahip olan bu iki sektör sanayi ve teknoloji alanındaki gelişmelerin lokomotifi olmuştur. İlerleyen bilim ve teknoloji ile birlikte bu iki sektör büyük oranda birbirlerine yaklaşmış ve elektrik-elektronik teknolojisi olarak anılagelmiştir.
Sektörün hızla gelişmesi alanında uzman, yetişmiş iş gücüne ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur. Çok geniş bir alana yayılan sektör, dalında uzmanlaşmış personele ihtiyaç duymakla birlikte bu personelin eğitimi de ayrı bir önem arz etmektedir. Bu nedenle sektör ilgili dalda istihdam ettiği personelini o dalda uzmanlaşacak şekilde yetiştirmeye ayrı bir önem vermektedir. Teknolojiye dayalı sanayinin hızla ilerlemesi elektrik-elektronik teknolojileri alanında dalında uzman meslek elemanına olan ihtiyacı daha da arttırmaya başlamıştır. Bu sebeple elektrik-elektrik teknolojileri alanında yeterlik sahibi meslek elemanlarına duyulan ihtiyaç devam etmektedir.
Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanının Tanımı
Elektrik-elektronik teknolojisi alanı altında yer alan dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik; doğru ve alternatif akım makinelerinin sarımı ile bakım ve onarımı, büro makinelerinin bakım ve onarımı, elektrik tesisatlarının çekilmesi ve panoların montajı, elektrikli ev aletlerinin onarımı, elektromekanik taşıyıcıların bakım ve onarımı, endüstriyel tesislerin elektrik-elektronik sistemlerinin bakım ve onarımı, görüntü ve ses sistemlerinin kurulumu ve bakımı, güvenlik sistemlerinin kurulumu ve bakımı, haberleşme sistemlerinin kurulumu ve bakımı ve yüksek gerilim sistemlerinin kurulumu ve bakımı ile ilgili yeterliklerin kazandırılmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Alanın Amacı
Elektrik-elektronik teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları ile bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Elektrik Tesisatları Ve Pano Monitörlüğü
Tanımı: Elektrik tesisatları ve pano monitörlüğü meslek elemanın sahip olması gereken, bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Elektrik-elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.
İstihdam Alanları
Elektrik-elektronik teknolojisi alanında mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Elektrik makineleri bobin sarım atölyelerinde
2. Büro makineleri teknik servislerinde
3. Elektrik tesisatçılarında
4. Elektrik pano kurulum atölyelerinde
5. Asansör ve yürüyen merdiven teknik servislerinde
6. Elektrikli ev aletleri teknik servislerinde
7. Güvenlik sistemleri teknik servislerinde
8. Haberleşme ve iletişim cihazları teknik servislerinde
9. Televizyon ve radyo tamir atölyelerinde
10. Seslendirme ve ışık sistemleri teknik servisinde
11. Endüstriyel fabrika ve atölyelerde
12. Yüksek gerilim proje taahhüt firmalarında
13. Elektrik tesisatı proje taahhüt firmalarında v.b. yerlerde çalışabilirler.
Yatay Ve Dikey Geçişler
1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.
2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, elektrik-elektronik teknolojisi alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.
Eğitim Süresi
Alan programının toplam eğitim süresi, 9.sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
Alanda yer alan tüm dallara yönelik olarak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10. ve 11.sınıfta verilmektedir. 12.sınıfta diplomaya götüren dala ait yeterlikleri içeren dersler yer almaktadır. Öğrenci 10.sınıfta alanda eğitim öğretime başlar. 10.sınıfın sonunda ise bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, öğretmen ve fiziki kapasitesi ile öğrencilerin mesleki yeterlikleri de dikkate alınarak dal seçimi yapılır. Öğrencilerin alan ve dal seçimlerinde bölgesel istihdam olanakları dikkate alınır.
Elektrik Tesisat Ve Pano Monitörlüğü Dalında Başarılması Zorunlu Dersler
a. Meslek Lisesi ve Anadolu Meslek Lisesi: elektrik-elektronik ve ölçme, zayıf akım tesisleri ve elektrik tesisat projeleri, işletmelerde beceri eğitimi
b. Teknik Lise ve Anadolu Teknik Lisesi: elektrik-elektronik ve ölçme, zayıf akım tesisleri ve elektrik tesisat projeleri, yapı elektrik ve kuvvet tesisleri.